ΠΟΥΓΚΑΚΙΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
Υλικά για 12 περίπου πουγκάκια
Για τη γέμιση
Συκώτι γαλοπούλας ή συκωτάκια κοτόπουλου (περίπου 160γρ) ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα
1 φλιτζάνι βούτυρο (γάλακτος)
300γρ. μανιτάρια σε λεπτές φετούλες(φρέσκα ή κατεψυγμένα)
3 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
1 φλιτζάνι μαύρες σταφίδες
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
80γρ. κουκουνάρια
1 κουταλάκι ζάχαρη
Λίγη κανέλα σκόνη
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τα πουγκιά
1 πακέτο φύλλο κρούστας για πίτες
Ελαιόλαδο
Τα πράσινα φύλλα από κρεμμυδάκια φρέσκα ή πράσα, ψιλοκομμένα κατά μήκος
Εκτέλεση
Ζεσταίνετε 2 κουταλιές από το βούτυρο και σοτάρετε το κρεμμύδι. Ρίχνετε το συκώτι και σοτάρετε καλά.
Σβήνετε με το κρασί. Προσθέτετε το ρύζι και τα μανιτάρια. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε μερικά λεπτά ακόμα. Ρίχνετε τις σταφίδες, τα κουκουνάρια,
την κανέλα και τη ζάχαρη. Ρίχνετε 1½ φλιτζάνι από τον ζωμό, και όταν πάρει
βράση, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε μέχρι να απορροφηθεί ο ζωμός. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει. Ξεπαγώνετε το φύλλο και το κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια 10-12 εκ. Βάζετε στη μέση κάθε κομματιού από μια κουταλιά γέμιση. Σηκώνετε τις 4 άκρες και τις στρίβετε μαζί ώστε να δημιουργηθούν πουγκάκια στο μέγεθος μεγάλου σύκου. Τα δένετε με ζεματισμένα φύλλα φρέσκων κρεμμυδιών ή πράσων. Αραδιάζετε τα πουγκιά σε βουτυρωμένο ταψί και τα περιχύνετε με το υπόλοιπο καυτό βούτυρο. Ρίχνετε στο ταψί και τον υπόλοιπο ζωμό κρύο και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175C μέχρι να ροδίσουν και να απορροφήσουν τον ζωμό. Τα σερβίρετε ζεστά
Υλικά για 12 περίπου πουγκάκια
Για τη γέμιση
Συκώτι γαλοπούλας ή συκωτάκια κοτόπουλου (περίπου 160γρ) ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα
1 φλιτζάνι βούτυρο (γάλακτος)
300γρ. μανιτάρια σε λεπτές φετούλες(φρέσκα ή κατεψυγμένα)
3 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
1 φλιτζάνι μαύρες σταφίδες
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
80γρ. κουκουνάρια
1 κουταλάκι ζάχαρη
Λίγη κανέλα σκόνη
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τα πουγκιά
1 πακέτο φύλλο κρούστας για πίτες
Ελαιόλαδο
Τα πράσινα φύλλα από κρεμμυδάκια φρέσκα ή πράσα, ψιλοκομμένα κατά μήκος
Εκτέλεση
Ζεσταίνετε 2 κουταλιές από το βούτυρο και σοτάρετε το κρεμμύδι. Ρίχνετε το συκώτι και σοτάρετε καλά.
Σβήνετε με το κρασί. Προσθέτετε το ρύζι και τα μανιτάρια. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε μερικά λεπτά ακόμα. Ρίχνετε τις σταφίδες, τα κουκουνάρια,
την κανέλα και τη ζάχαρη. Ρίχνετε 1½ φλιτζάνι από τον ζωμό, και όταν πάρει
βράση, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε μέχρι να απορροφηθεί ο ζωμός. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει. Ξεπαγώνετε το φύλλο και το κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια 10-12 εκ. Βάζετε στη μέση κάθε κομματιού από μια κουταλιά γέμιση. Σηκώνετε τις 4 άκρες και τις στρίβετε μαζί ώστε να δημιουργηθούν πουγκάκια στο μέγεθος μεγάλου σύκου. Τα δένετε με ζεματισμένα φύλλα φρέσκων κρεμμυδιών ή πράσων. Αραδιάζετε τα πουγκιά σε βουτυρωμένο ταψί και τα περιχύνετε με το υπόλοιπο καυτό βούτυρο. Ρίχνετε στο ταψί και τον υπόλοιπο ζωμό κρύο και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175C μέχρι να ροδίσουν και να απορροφήσουν τον ζωμό. Τα σερβίρετε ζεστά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου