Κυριακή 29 Απριλίου 2012

ΧΩΝΑΚΙΑ ΜΕ ΚΙΜΑ



ΧΩΝΑΚΙΑ ΜΕ ΚΙΜΑ
Υλικά
Για τη γέμιση
½ κιλό κιμά βόειο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 ποτηράκι κρασί άσπρο
1 τομάτα μεγάλη, ψιλοκομμένη
2 αβγά βρασμένα και ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι τριμμένη κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας
Αλάτι, μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ
½ φλιτζάνι βούτυρο
½ φλιτζάνι αλεύρι
1 φλιτζάνι χλιαρό γάλα
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τα χωνάκια
½ κιλό περίπου φύλλο κρούστας
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο ή βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων
Εκτέλεση
Ετοιμάζετε τη γέμιση. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι για λίγα λεπτά. Προσθέτετε τον κιμά και συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να αλλάξει χρώμα. Σβήνετε με το κρασί. Προσθέτετε και την τομάτα αλατοπιπερώνετε και σιγοβράζετε για 30 λεπτά περίπου μέχρι να γίνει ο κιμάς και να μείνει με το λαδάκι του. Όταν μισοκρυώσει, προσθέτετε τα αυγά και το τυρί.
Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ. Λιώνετε το βούτυρο και ανακατεύετε καλά το αλεύρι, με αβγογδάρτη. Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα ρίχνετε το γάλα χλιαρό και ανακατεύετε ζωηρά μέχρι να γίνει μια λεία μέτρια κρέμα. Αλατοπιπερώνετε ελαφρά και την ανακατεύετε στον κιμά. Κόβετε τα φύλλα κρούστας σε λωρίδες 12x20εκ. Βάζετε δύο - δύο κομμάτια αλειμμένα με ελαιόλαδο ή βούτυρο, τα τυλίγετε σε χωνάκι, τα γεμίζετε με το μείγμα του κιμά και κλείνετε το άνοιγμα, σπρώχνοντας τη μύτη του φύλλου που προεξέχει προς το εσωτερικό του χωνιού, ώστε να σκεπάσει τη γέμιση.
Αλείφετε με ελαιόλαδο (ή βούτυρο) και πινέλο όλο το χωνί και το τοποθετείτε σε ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα. Συνεχίζετε με τα υπόλοιπα χωνάκια. Τα διατηρείτε στο ψυγείο. Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170oC για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν. Τα σερβίρετε αμέσως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου