ΣΠΙΤΙΚΟ ΒΟΥΤΥΡΟ
Υλικά
1 ½ κιλά κρέμα γάλατος με όλα τα λιπαρά της 35%
αλατι ( προαιρετικά)
Εκτέλεση
Βγάζουμε την κρέμα από το ψυγείο και την αφήνουμε να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου
Βαζουμε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα και την κτυπάμε.
Στην αρχή θα έχουμε μια σαντιγί την οποία εξακολουθούμε να κτυπάμε . θα δούμε ότι σε λίγο θα αρχίσει να κόβει και σιγά σιγά θα ξεχωρίζει το βούτυρο από το νερό.
Όταν θα δούμε να στερεοποιείται σε μικρά μπαλάκια τότε το σταματάμε.
Το αδειάζουμε σε ένα σουρωτήρι στο οποίο από κάτω έχουμε βάλει μια λεκανιτσα .
Το ζουλάμε με το χέρι μας και κάνουμε μια μπάλα (όπως για να στύψουμε το νερό από το μουλιασμένο ψωμί για τον κιμά).
Το δουλεύουμε έτσι για λίγο για να ομογενοποιηθεί και είναι έτοιμο.
Αν θέλουμε σε αυτό το σημείο προσθέτουμε λίγο αλατι
Παίρνουμε περίπου 400-450 γρ βούτυρο
Η διαδικασία κτυπήματος κρατάει περίπου 10 λεπτά εξαρτάται και την ταχύτητα του μίξερ
Το βουτυρόγαλα το χρησιμοποιούμε για άλλες παρασκευές
Υλικά
1 ½ κιλά κρέμα γάλατος με όλα τα λιπαρά της 35%
αλατι ( προαιρετικά)
Εκτέλεση
Βγάζουμε την κρέμα από το ψυγείο και την αφήνουμε να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου
Βαζουμε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα και την κτυπάμε.
Στην αρχή θα έχουμε μια σαντιγί την οποία εξακολουθούμε να κτυπάμε . θα δούμε ότι σε λίγο θα αρχίσει να κόβει και σιγά σιγά θα ξεχωρίζει το βούτυρο από το νερό.
Όταν θα δούμε να στερεοποιείται σε μικρά μπαλάκια τότε το σταματάμε.
Το αδειάζουμε σε ένα σουρωτήρι στο οποίο από κάτω έχουμε βάλει μια λεκανιτσα .
Το ζουλάμε με το χέρι μας και κάνουμε μια μπάλα (όπως για να στύψουμε το νερό από το μουλιασμένο ψωμί για τον κιμά).
Το δουλεύουμε έτσι για λίγο για να ομογενοποιηθεί και είναι έτοιμο.
Αν θέλουμε σε αυτό το σημείο προσθέτουμε λίγο αλατι
Παίρνουμε περίπου 400-450 γρ βούτυρο
Η διαδικασία κτυπήματος κρατάει περίπου 10 λεπτά εξαρτάται και την ταχύτητα του μίξερ
Το βουτυρόγαλα το χρησιμοποιούμε για άλλες παρασκευές
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου